10000 Muotoilua Koreaan

Kansallismuseon suomalaisen muotoilun näyttely Etelä-Koreaan

Näyttelyt, Kokoelmat, Museot

Kansallismuseossa talvella 2018-2019 nähty 10 000 vuotta muotoilua -näyttely kiertää Korean tasavallassa yhdeksän kuukautta. Soulin jälkeen näyttely nähdään Gimhaessa ja Cheongjussa.

Suomen kansallismuseon yhteistyössä Korean kansallismuseon kanssa tuottama näyttely 10 000 Years of Design – Man, Matter, Metamorphosis avautuu perjantaina 20.12. Korean kansallismuseossa Soulissa, ja on museossa nähtävillä 5.4.2020 asti. Sen jälkeen näyttely esitetään myös Etelä-Korean kansallismuseon alueellisissa museoissa Gimhaessa ja Cheongjussa. Näyttely on osa Korean kansallismuseon kansainvälisten näyttelyiden ohjelmaa, jossa esitellään maailman eri kulttuureita. Sen yhteydessä julkaistaan myös kaksi koreankielistä näyttelykirjaa.

”On hienoa, että suomalainen kulttuuri pääsee näin laajasti esille Etelä-Koreassa. Kansainvälinen yhteistyö on tärkeä osa kansallismuseoiden tehtävää”, Suomen kansallismuseon ylijohtaja Elina Anttila sanoo.

”Näyttely avaa kiehtovia näkökulmia muotoilu- ja kulttuuriperintöömme, jonka kehittyminen nähdään ihmisen ja luonnon dynaamisena vuorovaikutuksena jääkauden lopulta tähän päivään, ja myös jopa tulevaisuuteen katsoen. Kansallismuseossa vuosi sitten toteutettuun konseptiin on nyt Soulissa liitetty myös korealaisia esineitä, jotka valottavat kulttuuriemme yhtymäkohtia”, Anttila jatkaa.

10 000 vuotta muotoilua -näyttely havainnollistaa, miten suomalaisen muotoilun taustalla on tuhansien vuosien kokemus paikallisista luonnonmateriaaleista, ilmastosta ja ekosysteemistä, lukuisia kokeiluja ja innovaatioita sekä sukupolvien yli periytyneitä kädentaitoja. Muotoilu nähdään jatkuvana ihmisen ja luonnon materiaalisen ympäristön uudelleen määrittelynä, jossa menneisyys on läsnä nykyisyydessä ja muokkaa tulevaisuutta. Viime aikoina mukaan on tullut myös teknologia, joka on yksi metamorfoosin muoto ja kiihdyttäjä.

Näyttelyssä esillä olevat 136 esinettä ovat pääosin Suomen kansallismuseon kansatieteellisistä ja Museoviraston arkeologisista kokoelmista. Lisäksi näyttelyssä on mukana joitakin esineitä myös Designmuseosta ja Alvar Aalto -museosta sekä Korean kansallismuseon omaa esineistöä. Näyttely perustuu arkkitehti Florencia Colombon ja teollinen muotoilija Ville Kokkosen alkuperäiskonseptiin, joka nähtiin Suomen kansallismuseossa Helsingissä talvella 2018–2019.

Kuva: Poronnahkaiset heinällä eristetyt nutukkaat, Utsjoki. Kuva: Kansallismuseo