Yksityiskohta Viipurin lahtea ja kaupunkia esittävästä öljymaalauksesta vuodelta 1847. Taitelija Niels Grønbek Rademacher. Kuva: Markku Haverinen/Museovirasto.

Historialliset kokoelmat

Historiallisten kokoelmien 138 000 esinettä kertovat suomalaisten esineellisestä kulttuurista ja Suomen historiasta keskiajalta nykypäivään.

Suomen kansallismuseon historiallisten kokoelmien painopistealueita ovat olleet säätyläiskulttuuri ja kirkollinen esineistö. Kokoelmiin on kerätty runsaasti huonekaluja, pukuja ja tekstiilejä, lasi-, posliini- ja hopeaesineitä, koruja, muotokuvia, aseita ja kirkollista aineistoa. Ne kertovat paitsi esinekulttuurin kehityksestä pitkien ajanjaksojen kuluessa, myös yhteiskunnan, teollisuuden, asumisen ja hyvinvoinnin muutoksista maassamme. Kokoelmia kartutetaan lahjoituksin ja ostoin.

Suomen valtiolliseen, poliittiseen ja sivistyshistoriaan liittyvät esineet ja taideteokset ovat myös historiallisten kokoelmien keskeistä aineistoa. Kokoelmiin on luetteloitu myös historiallisen ajan kaivauslöydöt aina vuoteen 2011. Kokoelmien tutkijat vastaavat osaltaan myös Seurasaaren ulkomuseon esineistöstä.

Esineistöstä vastaavat tutkijat ovat aineellisen kulttuuriperinnön asiantuntijoita. He tuottavat sitä koskevaa tutkimustietoa, opastavat kokoelmia ja esineellistä kulttuuriperintöä koskevissa kysymyksissä sekä vastaavat kulttuuriesineiden maastavientiä koskeviin kysymyksiin.

Historiallisiin kokoelmiin kuuluvaa esineistöä on esillä sekä Kansallismuseossa että muun muassa Louhisaaren, Alikartanon ja Urajärven kartanomuseoissa sekä Urho Kekkosen museossa Tamminiemessä. Osaan esineistöstä voi tutustua myös verkossa Kuukauden esine -sarjassa ja Finna-palvelussa.

Kokoelman esineluettelot ja erikoiskortistot, esineisiin liittyvä valokuva-aineisto ja käsikirjasto ovat asiakkaiden käytettävissä sopimuksen mukaan.

Lisätietoja:

Jouni Kuurne, puh. 0295 33 6381, jouni.kuurne@kansallismuseo.fi