Kauppiaan muotokuva vuodelta 1848

Kuukauden esine - Huhtikuu 2011

Muotokuva esittää nuorehkoa miestä pukeutuneena muodikkaaseen pukuun. Tumman takin sisältä pilkistävät harmaat liivit ja valkoinen paita. Kaulassa on kellonperinä paksu kultainen papuketju, mustassa kaulaliinassa on F-kirjaimen muotoinen solmioneula. Taulussa on alkuperäinen biedermeiertyylinen, mahongilla vaneroitu kehys.

Muotokuvan on maalannut Carl Petter Lehman. Hän oli syntynyt Kööpenhaminassa 1794 ja kuoli Sigtunassa 1876. Isä oli vahakuvien tekijä Carl Lehman, ja myös Carl Petterin veli Christian ja poika Emil Andreas Theodor olivat taiteilijoita. C. P. Lehmanin kerrotaan nuoruudessaan työskennelleen kiertelevänä sirkustaiteilijana ja maalanneen samalla näyttämökoristeita, mitä kautta hän siirtyi taiteen pariin. Taiteilijana hän aloitti maalaamalla muotokuvaminiatyyrejä, mutta maalasi myöhemmin muotokuvia öljyväreillä.

Lehman kuuluu eräiden 1800-luvun alkupuolella kiertelevien muotokuvamaalareiden joukkoon; hän liikkui 1810-1850-luvuilla kaikissa Pohjoismaissa ja jopa Venäjällä. Suomessa C. P. Lehman kiersi vuonna 1822, jolloin hän mainosti Turussa Åbo Tidningar-sanomalehdessä tarjoten palvelujaan miniatyyrimaalarina, uudelleen Turussa 1836, Haminassa, Viipurissa ja Lappeenrannassa 1837, ja vuosina 1847-1849 Torniossa, Oulussa ja Raahessa. Carl Petter Lehman piti kirjaa maalaamiensa muotokuvien malleista. Jättämänsä tiedon mukaan hän maalasi lähes 4800 muotokuvaa, joista hänen listansa perusteella Suomessa on maalattu 198 kpl - on tosin huomattava, että hän kirjasi muistiin malliensa eikä itse teosten lukumäärän.

Muotokuvan maalaustyylissä näkyvät Lehmanille tyypillinen, lennokas ja hieman hermostunut siveltimenkäyttö, värien epäselvät rajat, ja hänelle erityisesti ominainen taustan rauhaton väripinta.

Mutta ketä muotokuva esittää? Maalaus on ostettu Suomen kansallismuseoon vuonna 1964. Myyjältä saadun tiedon mukaan se esittää jotakuta raumalaista kauppiasta.

Lähtien oletuksesta, että tieto muotokuvan mallin ammatista on paikkansapitävä, voidaan yrittää miettiä kuka malli voisi olla. Oman luettelonsa perusteella Lehman ei Suomessa käynyt Raumalla, mutta kylläkin Raahessa 1848. Seitsemästä raahelaisesta mallista kaksi on kauppiaita, Franzén ja Hård. Franzénin perheestä Lehman maalasi samalla kertaa myös vaimon ja tyttären muotokuvat. Raahessa toimi 1840-luvun alussa kauppiaana Set Mikael Franzén (s. 1816), joka oli mennyt naimisiin 1846 Fransiska Charlotta Franzénin kanssa, mutta heillä oli vain yksi poika, ei tytärtä.

Lisäksi Set Mikael toimi vuodesta 1846 kauppiaana Skellefteåssa. Hänen serkkunsa Johan Franzén (1815-1885) toimi kauppiaana Raahessa, mutta kuoli naimattomana. Toinen serkku Frans Johan Franzén (1819-1887) oli mennyt naimisiin 1841, ja hänen tyttärensä oli syntynyt 1844, mutta hän toimi kauppiaana Oulussa.

Pitäydyttäessä kauppiaan ammattiin ja nimeen Franzén todennäköisin vaihtoehto malliksi olisi siis oululainen Frans Johan Franzén. Tällöin mallin pohjalainen kotikaupunki on sekoittunut toiseen. Mallin henkilöllisyys jäänee kuitenkin todennäköisesti vaille vahvistusta.

Jouni Kuurne

Kauppiaan muotokuva
Kauppiaan muotokuva. Öljymaalaus, Carl Petter Lehman 1848.