Pienoismuistomerkit

Kuukauden esine - Elokuu 2013

Suomalaissyntyisen A. E. Nordenskiöldin menestyksekäs Koillisväylän purjehdus oli oman aikansa suurtapaus. A. E. Nordenskiöldin johtama retkikunta lähti kesällä 1878 Vega-laivalla kohti pohjoisia vesiä tavoitteenaan purjehtia ensimmäisinä Koillisväylä kokonaisuudessaan eli kiertää Aasia Siperian pohjoispuolitse. Yritys onnistui, vaikka Vega juuttuikin matkalla jäihin 10 kuukaudeksi. Lopulta 20.7.1879 Vega purjehti läpi Beringin salmesta Tyynelle valtamerelle. Paluumatka Aasian eteläpuolitse ja edelleen Eurooppaan oli yhtä voittokulkua juhlineen ja kunnianosoituksineen.

Tieto matkan onnistumisesta saavutti myös Tukholman ja Ruotsissa aloitettiin valmistelut Nordenskiöldin ja Vegan kotiinpaluun juhlistamiseksi. Vega palasi Tukholmaan 24.4.1880 oltuaan matkalla vuoden ja 10 kuukautta. Vastaanotto oli komea, mm. kuninkaanlinna oli juhlavalaistu ja laiva vastaanotettiin ilotulituksin. Nordenskiöldistä ja muista hankkeeseen osallistuneista tuli aikansa julkkiksia, joiden kuvat päätyivät koristamaan muistoesineitä ja mm. astiastoja.

Tukholman Skeppsholmenilla paljastettiin Vegan matkan kunniaksi muistomerkki (Vegasten) jo 30.4.1880, vain viikkoa Vegan Tukholmaan paluun jälkeen. Muistomerkki-idean takana oli joukko meriupseereita, jotka olivat hankkineet muistomerkin Vegan ollessa vielä paluumatkalla. Muistomerkin paljastustilaisuudessa oli läsnä laivan koko miehistö.

Muistomerkki on korkea kivipaasi, johon on hakattu teksti:

Till minne af den första kringseglingen omkring Asien, utförd 1878-1880 med svenske ångaren Vega, restes denna sten af Flottans Män. (Tämän kiven pystyttivät laivaston miehet muistoksi ensimmäisestä Aasian ympäripurjehduksesta, jonka suoritti höyryalus Vega 1878-1880.)

Tekstin yläpuolelle on kaiverrettu kartta, johon on merkitty Vega-laivan reitti Aasian ympäri. Muistomerkki on edelleen paikoillaan Skeppsholmenilla Merisotakoulun edessä.

Suomen kansallismuseon kokoelmissa on kaksi pienoisversiota tästä muistomerkistä. Ne on veistetty marmorista muistuttamaan alkuperäistä muistomerkkiä. Yllä mainittu teksti ja kartta on kaiverrettu messinkilaatoille, jotka on kiinnitetty marmoriin. Toinen esineistä on tullut kokoelmiin jo vuonna 1908 ja toinen vuonna 1937. Toiseen esineistä liittyy tieto, että sen olisi omistanut norjalainen merimies Andersin, joka olisi ollut mukana Vegan matkalla ja sittemmin muuttanut Porvooseen.

Saman tietolähteen mukaan jokainen matkalla mukana ollut mies olisi saanut tällaisen pienoisversion muistomerkistä itselleen. Vegan miehistöön ei tosin kuulunut ketään Andersin-nimistä, mutta muuten tarina kuulostaa mahdolliselta. Kenties pienoisversiot muistomerkistä on jaettu matkan osanottajille jo yllämainitussa muistomerkin paljastustilaisuudessa, jossa koko miehistö oli läsnä.

On myös mahdollista, että pienoismuistomerkit olivat muistoesineitä, joita Vega-huumassa valmistettiin enemmänkin myyntiin, ja ne ovat sitä kautta päätyneet Suomeen.

Satu Frondelius