Barbie varusteineen. Nuken yllä olevaa asukokonaisuutta on myyty nimellä ”Poodle Parade”. Kuvassa etualalla oleva punainen ”Red flare”-asu oli Jackie Kennedyn vaatteiden inspiroima. Kuva: Markku Haverinen, Museovirasto.

1960-luvun Barbie-nuket

Kuukauden esine - Huhtikuu 2018

Huhtikuun lopussa Suomen kansallismuseossa avataan Barbie -näyttely, joka tuo museoon esille satoja erilaisia Barbie-nukkeja eri ajoilta. Tämä näyttely tulee ulkomailta, mutta muutamia Barbie-nukkeja on aikojen kuluessa päätynyt Suomen kansallismuseon omiinkin kokoelmiin.

Barbie-nuken valmistus alkoi Yhdysvalloissa vuonna 1959. Nuken kehitteli Ruth Handler, joka nimesi sen tyttärensä mukaan Barbara Millicent Robertsiksi, eli kutsumanimeltään Barbieksi. Tuohon aikaan useimmat nuket esittivät vauvoja tai lapsia, mutta Ruth Handler totesi oman tyttärensä leikkivän mieluummin aikuisia esittävillä paperinukeilla. Ruth Handler ja hänen miehensä Elliot kehittivät saksalaisen Bild Lilli -aikuisnuken pohjalta aikuisvartaloisen Barbie-nuken.

Barbie-nuket saapuivat pian Suomeenkin. Aivan alkuvuosien Barbieita Kansallismuseossa kokoelmissa ei ole, mutta 1960-luvun Barbie-nukkeja on kolme kappaletta. Kaikki kolme ovat malliltaan ”Bubblecut Barbieita”. Nimi tulee nuken kampauksesta, joka on 1960-luvun alkupuolen muodin mukainen ”kuplamainen” pallokampaus. Bubblecut Barbieita valmistettiin vuosina 1961–1967. Nukkejen esikuvina toimivat ajan elokuvatähdet, esim. Elisabeth Taylor ja Kim Novak.

Nukeista kaksi on alkuperäisessä pakkauksessaan, toinen on vaalea- ja toinen tummahiuksinen. Tummahiuksisella nukella on valkoinen kultaraitainen uimapuku, vaaleahiuksisella punainen uimapuku. Vaalea nukke on nimenomaan Euroopan markkinoille tuotettu sivujakauksellinen Bubblecut barbie. Nuken tunnistaa kampauksessa olevasta selvästä sivujakauksesta jonka vieressä otsalla on yksi selkeä kihara. Tällaista amerikkalaisilla Bubblecut Barbieilla ei ole. Sivujakauksellista Barbieta valmistettiin vuosina 1964–65.

Kolmas Bubblecut Barbie on punahiuksinen, ja edellä mainituista poiketen sen mukana on saatu kokoelmiin laaja vaatevarasto. Nukella on myös vaihtopää ja kolme peruukkia, jotka kuulunevat Fashion Queen Barbielle, jota valmistettiin lyhyen aikaa vuosina 1963–64. Tämän Barbie-mallin erikoisuus olivat vaihdettavat peruukit. Barbien vaatteissa on mm. Red Flare-asu, eli punainen viittamainen samettitakki hattuineen. Sen valmistus alkoi vuonna 1962, asun inspiroijana oli Jackie Kennedy. Muita asuja ovat esimerkiksi Poodle Parade ja Golden Glory -kokonaisuudet vuodelta 1965.

Punahiuksisen Barbien kokoelmiin lahjoittanut henkilö on ostanut nuken omilla säästörahoillaan lelukaupasta. Barbiet olivat tuolloin vasta tulossa Suomen markkinoille. Hän sai äidiltään ja veljeltään lahjaksi kaupasta ostettuja Barbien vaatteita ja osti niitä myös itse. Osa vaatteista on lahjoittajan äidin ompelemia. Oli melko tavallista, että Barbie-nukkejen omistajat valmistivat itse nukeilleen lisää asuja, tai sitten vaatteita teki esim. äiti tai sisarukset. Leluyritys Mattelin valmistamien ”virallisten” Barbie-nukkejen suosion myötä markkinoille tuli runsaasti myös muita vastaavia nukkeja. Kaikkien näiden yleisnimeksi vakiintui ainakin Suomessa barbi.

Barbie – The Icon -näyttely on esillä Suomen kansallismuseossa 27.4.–26.8.2018.

Satu Frondelius

11790 72
Bubblecut Barbie vuodelta 1964-65. Nukella on hiuksissaan selkeä sivujakaus kiharoineen, mistä tunnistaa että kyseessä on erityisesti Euroopan markkinoille valmistettu malli. Kuva: Markku Haverinen, Museovirasto.
11655 1 A B
Tummahiuksinen Bubblecut Barbie vuosilta 1961-67. Kuva: Museovirasto.