PÄÄTTYNYT: Hohto -Suomalainen hopea 1600-1830
18.5. - 4.11.2018. Suomessa toimi 1600-1800-luvuilla 740 hopeaseppäverstasta. Näissä mestarit oppipoikineen takoivat kaikkea mahdollista astioista koruihin ja kirkkohopeisiin. Tämä näyttely esittelee heidän töitään.
Ylellisyysesineiden taitavasti kaiverretut koristeet, nimikirjaimet ja vaakunat kertovat huikeasta käsityötaidosta - lisäksi ne kuiskivat kaikuja Ruotsin vallan ajalta muistuttaen meitä Suomen ja Ruotsin yhteisestä lähes 700 vuotta kestäneestä historiasta.
Näyttelyssä on esillä 217 suomalaisten hopeaseppien valmistamaa esinettä 1600-1860-luvuilta. Kolmasosa näyttelyn esineistä on Suomen kansallismuseon kokoelmista ja kaksi kolmasosaa on lainattu suomalaisten museoiden ja keräilijöiden kokoelmista sekä Nationalmuseumista Tukholmasta. Näyttelyn ovat muokanneet Hämeen linnaan sopivaksi näyttelyn kuraattorit Jouni Kuurne ja Arthur Aminoff.
Suomessa Turku oli ensimmäinen kaupunki, johon perustettiin kultaseppien ammattikunta, luultavasti jo 1500-luvun keskivaiheilla. Kultasepäksi kutsuttiin kultaa, hopeaa ja jalokiviä työstävää mestaria. Ammattinimike hopeaseppä syntyi itse asiassa vasta 1900-luvulla. Ammattikunnat valvoivat kultaseppämestarien ammattitaitoa ja työn laatua esimerkiksi tarkastamalla esineiden hopeapitoisuuden. Suomessa hopeaseppien tuotanto oli korkeatasoista. Länsi-Suomessa tyylivaikutteet saatiin Ruotsista ja idässä etenkin Pietarista. Venäläiset vaikutteet alkoivat näkyä 1800-luvulla vähitellen yhä selvemmin esim. raskaampana muotoiluna ja runsaiden koristeiden käyttämisenä.
Näyttelyssä on eri puolilla Suomea toimineiden kultaseppien töitä, mm. presidentti Urho Kekkoselle kuulunut Nils Enbergin Turussa 1766 valmistama rokokooliemimalja, ehkä hienoin Suomessa 1700-luvulla valmistettu hopeaesine. 2018 Kansallismuseon kokoelmiin hankittu, pitkään yksityisomistuksessa ollut kullattua hopeaa oleva juomakannu, jonka on valmistanut Turussa kultaseppämestari Axel Hansson Båga todennäköisesti vuonna 1680, on myös esillä näyttelyssä.
Näyttelyn yhteydessä ilmestyy myös Hohto – Suomalainen hopea 1600–1830-luvuilta -niminen julkaisu, joka esittelee kotimaisten hopeaseppien taidonnäytteitä asiantuntija-artikkelein sekä upein kuvin. Lähes 400-sivuisen julkaisun artikkelit kertovat kulta- ja hopeaseppien työstä mm. Helsingissä ja Viipurissa, jonka omaleimainen esinekulttuuri poikkesi muista suomalaisista kaupungeista. Lisäksi artikkeleissa käsitellään eri tyylisuuntien näkymistä sekä hopeaesineissä sekä niissä esiintyviä koristeaiheita. Julkaisu on suomen- ja ruotsinkielinen ja sitä myyvät mm. Kansallismuseon ja Hämeen linnan museokaupat.
Tervetuloa linnaan ihailemaan hohtavaa hopeaa!