Naisvankila-aika kuvina
Hämeen linna oli aikoinaan Suomen ainoa naisvankila. Naisvankila-ajan esittelysalissa linnan 3 kerroksessa on esillä valokuvia linnan naisvankila-ajasta ja vankien erilaisia tarinoita. Valot piirtävät salin lattiaan sellien lattiapinta-alan.
Vuodesta 1881 aina vuoteen 1972 eli lähes sadan vuoden ajan Hämeen linnaan keskitettiin koko maan naispuoliset rangaistusvangit. Linnassa kärsi rangaistustaan mm. irtolaisuudesta, juoppoudesta, pahantapaisuudesta ja poliittisista mielipiteistä työvankeuteen määrättyjä naisia.
Hämeen linnan alueen vankilahistoria on pitkä ja synkeä. 1600-luvulla luotiin lääninhallinto ja sen myötä lääninvankilajärjestelmä. Tuolloin myös Hämeen keskiaikaisessa linnassa ollut kruunun vankihuone muutettiin kruununvankilaksi eli lääninvankilaksi. Vuonna 1881 perustettua naisvankilaa varten rakennettiin lukuisia rakennuksia linnan ulkopuolelle, mm. päiväsellirakennus linnan pohjoispuolelle, talous- ja huoltorakennuksia sekä lastentalo vankiäitien lapsille. Linnan sisätiloihin rakennettiin sellihuoneita.
Vankila-aika linnan alueella päättyi vasta vuonna 1993, kun uusi Hämeen lääninvankila aloitti toimintansa Kylmäkoskella ja Hämeen linnan lääninvankilan vangit siirrettiin uuteen vankilaan. Naisvankila siirrettiin jo aiemmin vuonna 1972 uusiin tiloihin Paroisille. Linnan restaurointi keskiaikaiseen asuunsa alkoi ja sen aikana purettiin vankila-aikaan liittyviä rakennuksia Linnanniemeltä ja rakennelmia linnan sisäosista.
Nyt pala Hämeenlinnan historiaa, linnan naisvankila-aika, herää jälleen eloon linnan uuden esillepanon myötä.
Lue lisää Linnanniemen vankilahistoriasta vankilamuseo Vankilan sivuilta.