Opetus

Opastus on helpoin käyttöliittymä museoon. Oppaan avulla saat irti näyttelyistämme enemmän. Opastuksissa huomioidaan ikä, opetussuunnitelmat ja toiminnallisuus – valitse opastus itse tai anna meidän suositella ryhmällesi sopivaa sisältöä.

Opetus

Suomen merimuseo on valtakunnallinen museo, joka tarjoaa opetuspalveluita kaikille ikäryhmille.
Museo on virikkeellinen oppimisympäristö, joka täydentää koulussa opittua. Merihistoria ja meriarkeologia tarjoavat mielenkiintoisina ja monitieteisinä kokonaisuuksina useita vaihtoehtoja niiden hyödyntämiseen eri oppiaineissa.

Näyttelyiden lisäksi museolla on opetustila, jota voidaan käyttää muun muassa työpajatyöskentelyssä. Voit myös kysyä tilaa luokkasi käyttöön esimerkiksi tehtävien läpikäymistä varten. Toivotamme ryhmät tervetulleiksi matkustamaan merta pitkin ajassa ja paikassa, laivoilla, satamissa, kaukomailla, kotirannoilla, pinnalla ja syvyyksissä!

Tiedustelu ja varaukset

Opastusten ja työpajojen sekä muun opetustoiminnan lisätiedot ja varaukset: museolehtori Johanna Aartomaa ellei kyseisen tuotteen kohdalla toisin mainita.

Korona-aikana max 15 hengen ryhmä per opas.


Opastus päänäyttelyyn "Pohjantähti, Etelän risti"


Merimuseon päänäyttely "Pohjantähti, Etelän risti" kertoo merenkulun historiasta ja nykypäivästä teemoittain. Pääteemoina ovat merenkulkija, merikauppa, laivat, laivamatkustaminen, navigointi ja vaarallinen meri. Näyttelyn keskeisenä elementtinä on pohjoisen merenkulkumme erikoisuus, talvimerenkulku. Museon päänäyttely tarjoaa toiminnallisia tapoja tutustua merellisiin asioihin.
Opastusta on mahdollista räätälöidä tiettyyn teemaan sopivaksi ja siihen voidaan liittää osallistavaa tekemistä.

Aika: toistaiseksi
Kohderyhmä: kierros on muokattavissa kaikenikäisille.
Hinta: 40 €/opas.

Merimonsterit

Kun maa oli litteä ja meri kuhisi hirviöitä…! Opastettu kierros seikkailulliseen Merimonsterit-näyttelyyn, jossa tutustutaan jännittävien monstereiden lisäksi myös myöhäiskeskiaikaiseen Carta Marina -karttaan ja pohditaan mistä hirviölegendat saivat alkunsa ja mitä merenpinnan alta löytyy. Opastuksessa tutustutaan myös yleisemmällä tasolla karttojen merkitykseen merenkulussa ja nykyajan suurimpaan merihirviöön, muoviin.

Aika: tiistai-perjantai, kesto 45 min - 1 tunti
Kohderyhmä: esiopetus, 1.-6. luokat.
Hinta: 40 €/opas.

Merimonsteriloruja

Runoilija Laura Ruohonen lukee Erika Kallasmaan kuvittamia merimonsteriloruja.

Katso videot

Laivakoira Vellun tassunjäljissä

Toiminnallinen kierros, jossa tutustutaan Suomen merimuseon päänäyttelyyn seuraamalla Laivakoira Vellun jättämiä jälkiä. Opastuksella kierretään päänäyttelyn toimintapisteet historiallista tietoa unohtamatta. Matkan varrella kokeillaan mm. ankkurinnostoa, laivanlastausta sekä tarkastellaan laivoilla kuljetettuja tuotteita.

Aika: tiistai-perjantai, kesto 45 min - 1 tunti Kohderyhmä: esiopetus, 1.-3. luokat. Hinta: 40 €/opas. Varaukset: 040 350 0497 tai info@merikeskusvellamo.fi

Venehallin satukierrokset

Merikeskus Vellamon ytimessä sijaitsevassa venehallissa järjestetään päiväkodeille satukierroksia, joissa tarinoidaan museoiden veneistä. Millaisia tarinoita niihin oikein liittyy? Kierroksen aikana tutustutaan veneisiin ja veneilyyn ja jutellaan niin kilpailemisesta kuin pelastusliiveistäkin. Samalla opetellaan museokäynnin perusteita naulakon käytöstä lähtien.

Kesto 30 min.
Aika: tiistai-perjantai aamupäivisin 1.9.-14.5.
Kohderyhmä: päiväkodit, hyvä ensikäynti museoon pienimmille.
Ohjelma on maksuton, mutta vaatii ennakkoilmoittautumisen.

Opastus jäänmurtaja Tarmolla

Merikeskus Vellamon museoaluslaiturissa sijaitseva, vuonna 1907 valmistunut Tarmo on ollut mukana monessa Suomen historian käännekohdassa. Kierroksella pääsee tutustumaan laivaan komentosillasta konehuoneeseen. Opastuksen museojäänmurtaja Tarmolle voi tilata Tarmon aukioloaikoina. Suositeltava ryhmäkoko on 10-20 henkeä.

Tarmoon ja sen historiaan voi tutustua ennen tai jälkeen museokäynnin myös verkossa. Tästä pääset jäänmurtaja Tarmon virtuaalikierrokselle.

Aika: tiistai-perjantai toukokuusta elokuuhun (katso aukioloajat). Kohderyhmä: kierros on muokattavissa kaikenikäisille Hinta: 40 €/1h. Opastus varataan etukäteen Merikeskus Vellamon asiakaspalvelusta: puh. 040 350 0497 tai info@merikeskusvellamo.fi

Työpajat

Koronasta johtuen työpajat ovat tällä hetkellä tauolla.

Kohtalona Ruotsinsalmi

Uusi päänäyttelymme kertoo Itämeren merkittävimmän meritaistelun ja sen jälkeen rakennetun linnoituskaupungin tarinan. Näyttelyyn voi varata yleisopastuksen jo nyt, mutta tulemme käsikirjoittamaan näyttelyyn myös koululaisopastuksen, jossa aihetta katsotaan kansainvälisyyden ja konfliktien näkökulmasta riippuen luokka-asteesta.

Näyttelyn ovat tuottaneet Suomen merimuseo ja Kymenlaakson museo.

Yleisopastus varataan etukäteen Merikeskus Vellamon asiakaspalvelusta: puh. 040 350 0497 tai info@merikeskusvellamo.fi

Aika: tiistai-perjantai, kesto 45 min - 1 tunti. Hinta: 40 €/opas.

Lisätietoa näyttelystä:
Kohtalona Ruotsinsalmi -näyttelyn verkkosivut.

Kannattaa myös tutustua Vellamo-kanavaan, jota voi käyttää koulussa itsenäisesti tai museokäynnin tukena tutustuen videoiden, kuvien, teemaa taustoittavien tekstien ja 3D-mallien avulla 1700-luvun historiaan, ihmisiin ja Kotkan seudun tapahtumiin.

Kuuntele vaikka säveltäjä Atso Almilan ajatuksia meritaistelun säveltämisestä sinfoniaksi tai katso, mitä meriarkeologi ajattelee sukelluksesta hylylle. Selvitä, mikä ihme on morsiuskampa. Mukana on myös häivähdys hovien loistoa, kirjavinkki 1700-luvun bestseller-kirjallisuuteen sekä leikkimielinen kuka Ruotsinsalmen henkilö olisit -testi.