2000 Herman HUITU

Herman-päivät 2024

Avoinna tänään 10—17
18.7.2024 10:00 — 19.6.2024 00:00

Askaisten kulttuuriyhdistys Herman järjestää 18. ja 19. heinäkuuta kaksipäiväiset Herman-päivät. Vuoden 2024 Herman-päivien teemana on Pukeutumisen ja tyylin historiaa. Perjantain ohjelmassa Louhisaaressa on myös historiallinen pukeutumisnäytös. Tervetuloa!

Herman-päivien tilaisuudet järjestetään Askaisten Mannerlahdessa ja Louhisaaren kartanolinnassa.

OHJELMA LOUHISAARESSA PERJANTAINA 19.7.

3. kerroksen juhlasali

Klo 12.30 esitelmä Tunnus, koriste, suoja – päähineiden historiaa Suomessa

Tiina Hero, hankekoordinaattori, keikkaileva historoitsija


Päähineet ovat olleet paljon tärkeämpi osa pukeutumis- ja tapakulttuuria kuin mitä nykyään tulee ajatelleeksi. Hatuilla on kerrottu mihin ryhmään kuuluu, oli kyseessä sitten sotilaan tai virkamiehen päähine, kruunu, ylioppilaslakki, hoitajan hilkka tai palomiehen kypärä. 1800-luvulle saakka muodikkaat hatut olivat säätyläistön yksinoikeus ja tavallinen kansa käytti perinteisempiä päähineitä, muodikkailla mausteilla toki. Hattumuotiin kuului päähineen vaihtaminen monta kertaa päivässä, ulkomaalaiset hattuateljeet ja eksoottisten lintujen höyhenten metsästys. Vanhin päähineiden käyttötarkoitus on kuitenkin suoja. Ne suojaavat kylmältä, kuumalta ja sateelta, mutta myös pahoilta voimilta. Hattujen suomalaisiin vuosisatoihin sukelletaan luennolla paikallisten esimerkkien avulla.
Tiina Hero on uusikaupunkilainen historioitsija, joka on työskennellyt kulttuurihistoriallisen museon museolehtorina pari vuosikymmentä. Hän on perehtynyt arjen ja kartanoiden historiaan ja työskennellyt yleisön parissa muun muassa Hattu-näyttelyssä.

Klo 14.00 esitelmä Kesämuotia kylpyläkaupungissa

Ulla Clerc, museoassistentti, Naantalin museo


Tyylikkäästi pukeutuneet kylpylävieraat toivat menneiden aikojen Naantaliin tuulahduksen suuren maailman muodista. Kaupungin naiset ihailivat säätyläisrouvien pukeutumista 1800- ja 1900-lukujen vaihteessa ja saivat heiltä esikuvia myös omaan pukeutumiseensa. Vaikka varallisuutta ei olisi ollut ylen määrin, käytetyn vaatteen saattoi aina muokata tuoreen muodin mukaiseksi. Naantalin museon kokoelmassa on runsaasti vaatteita ja museon valokuvat kertovat menneiden aikojen muodista. Niitä on esitelty museon teemanäyttelyissä. Museoassistentti Ulla Clerc vastaa näyttelytyöhön osallistumisen ohella museon arkistosta ja valokuvakokoelmasta.

Klo 15.30 esitelmä Elegantti empireaika – naisten muoti ja asusteet 1800-luvun alussa

Anni Shepherd, väitöskirjatutkija


1800-luvun alun muoti sai inspiraationsa antiikin ajan patsaista, Ranskan vallankumouksesta ja sotilasunivormuista. Miten näitä ajatuksia tulkittiin naisten pukeutumisessa? Minkälaisia kankaita silloin käytettiin ja mistä niitä sai ostaa? Miten vaatteita huollettiin ja kierrätettiin? Runsaasti kuvitetulla luennolla tutustutaan naisten muodin laajaan kirjoon yli kahdensadan vuoden takaa ja esitellään esimerkkejä niin aikakauden muotilehdistä kuin taideteoksista ja museokokoelmista. Väitöskirjatutkija ja muodin historioitsija Anni Shepherd on ihaillut historiallisia pukuja pienestä pitäen. Hänen väitöskirjatutkimuksensa keskittyy historiallisten vaatteiden käyttämiseen lähdeaineistona sekä niiden replikointiin tutkimuksen välineenä.

Historiallinen pukeutumisnäytös klo 17


Miten Jane Austenin romaanien sankarittaret pukeutuivat? Monestako asusteesta ja kerroksesta elegantin empireajan tyylikkäät iltapuvut koostuivat? Käytettiinkö jo silloin korsetteja ja miten ihmeessä sellainen laitettiin yksin päälle?

Tule kurkistamaan 1800-luvun alun säätyläisrouvan vaatekaappiin ja seuraa miten kartanoillalliselle sopiva asukokonaisuus syntyy. Sinulla on myös mahdollisuus saada parhaat niksit hiusten ja ihonhoitoon yli kahdensadan vuoden takaa! Tervetuloa seuraamaan muodin historioitsija Anni Shepherdiä aikamatkalle empireajan pukeutumisen saloihin.

Näytös kestää noin tunnin. Hinta 10 e (Hermanin jäsenille 8 e).
Ennakkoilmoittautumiset: askasteherman@gmail.com

Tervetuloa!