01 Web Kansallismuseo001

Saamelaisten kansallispäivä 2022 - Sámi álbmotbeaivi 2022

Avoinna tänään 11—18
4.2.2022 09:15 — 4.2.2022 10:15

Saamelaiset ovat Euroopan ainoa alkuperäiskansa. Saamelaisten kansallispäivää vietetään vuosittain helmikuun 6. päivä. Tänä vuonna Kansallismuseo ja Pasilan peruskoulun saamenluokat kutsuvat kaikki koulut mukaan juhlistamaan saamelaisten kansallispäivää perjantaiaamuna 4.2. suoran lähetyksen äärelle.

Virtuaalinen tilaisuus lähetetään Kansallismuseosta perjantaina 4.2. klo 9.15.-10.15. Tilaisuudessa kuullaan Pasilan peruskoulun oppilaiden terveisiä ja Talent Suomi semifinalisti, rap-artisti Yungmiquna tunnettu Mihkku Laitin esitys. Ohjelman päättää saamenluokkien oppilaiden etäopastus Mäccmõš, maccâm, máhccan – kotiinpaluu -näyttelyyn, joka kertoo elävästä saamelaiskulttuurista ja juhlistaa saamelaisesineiden palautusta kotiin Saamenmaalle.

Pasilan peruskoulussa
on Etelä-Suomen ainoat saamenkieliset luokat, joille voivat hakea kaikki saamen kielestä ja kulttuurista kiinnostuneet. Koulussa saamelaisten kansallispäivää vietetään vuosittain näyttävästi – tällä kertaa juhlitaan Kansallismuseossa.

Tapahtuman seuraaminen on maksutonta eikä vaadi ennakkoilmoittautumista. Tapahtumaa voi seurata suorana verkkoselaimella ja tilaisuuteen voi lähettää kommentteja ja kysymyksiä lähetyksen kommenttikentässä.

Linkki julkaistaan noin viikkoa ennen tapahtumaa tällä sivulla.

Tilaisuus on pääasiassa suomenkielinen, rap-esitys kuullaan pohjoissaameksi.

Sámi álbmotbeaivi 2022
Pasila vuođđoskuvla X Álbmotmusea

Sámit leat Eurohpá áidna eamiálbmot. Sámi álbmotbeaivi ávvuduvvo guovvamánu 6. beaivve. Dán jagi Álbmotmusea ja Pasila vuođđoskuvlla sámeluohkát bovdejit buot skuvllaid mielde ávvudit sámi álbmotbeaivvi bearjadatiđida 4.2. ja čuovvut njuolggosáddaga.

Virtuála dilálašvuohta sáddejuvvo Álbmotmuseas bearjadaga 4.2. dii 9. Dilálašvuođas loaiddasta Talent Suomi semifinalista, rap-artista Yungmiqu dahjege Mihkku Laiti ja prográmma loahpaha sámeluohkáid ohppiid gáiddusoahpisteapmi Mäccmõš, maccâm, máhccan -čájáhussii. Dilálašvuođa leat buvttadan ovttasbarggus Álbmotmusea, Pasila vuođđoskuvlla sámeluohkát ja Pasila vuođđoskuvla.

Dilálašvuođa čuovvun lea nuvttá. Dilálašvuođa sáhttá čuovvut neahttaloganiin ja dilálašvuhtii sáhttá sáddet kommeanttaid ja gažaldagaid sáddaga kommeantalođás.

Searvva mielde: Linkki tapahtumaan julkaistaan n. viikkoa ennen.