Vierailuohje

Vieraileminen Suomen kansallismuseon kohteissa

Suomen kansallismuseon museot ja linnat ovat avoinna tai suljettuina viranomaisten ohjeistuksen mukaisesti. Noudatamme avoinnapidossa ja suosituksissa viranomaisten ja hallituksen linjauksia. Seuraamme kohdekohtaisesti, toteutuuko palvelu turvallisella tavalla, ja tarvittaessa muutamme palvelun tapaa. Museoiden tiloissa noudatetaan turvavälejä ja käsihygieniasta pidetään hyvää huolta. Museokohteissa otetaan huomioon asiakasmääristä annetut rajoitukset ja asiakkaiden kulkusuuntaa ohjataan siten, että tilat pysyvät turvallisina asiakkaille. Tervetuloa museoon!

OHJEET TURVALLISEEN MUSEOVIERAILUUN

Kansallismuseo ja Tamminiemi ovat suljettuina 31.3. saakka yleisen koronavirustilanteen vuoksi. Hämeen linna on suljettuna 15.3. asti.

Suomen merimuseossa kävijämäärä on toistaiseksi rajattu korkeintaan 10 henkilöön samanaikaisesti.

TURVALLISET TILAT

Museoiden tavoitteena on tarjota sekä normaalioloissa että poikkeavissa tilanteissa fyysisesti ja henkisesti turvallisen tilan sekä museokävijöille että henkilökunnalle. Tiloja siivotaan tehostetusti ja niitä käytetään valikoivasti ja porrastetusti. Kävijöille tarjotaan mahdollisuus käsien desinfioitiin erityisesti sisääntulon ja lipunmyynnin yhteydessä, mutta tarvittaessa myös muissa pisteissä. Näyttelyissä olevat interaktiiviset elementit on joko toistaiseksi poistettu käytöstä tai niitä desinfioidaan tehostetusti. Museossa voidaan rajoittaa pääsyä joihinkin tiloihin, joissa turvallinen asiointi ei onnistu tai on vaikeaa, kuten pieniin tiloihin, katseluhuoneisiin, teattereihin tai ahtaisiin kulkuväyliin. Museossa voidaan turvallisuussyistä rajata sisääntulon vain yhteen sisäänkäyntiin.

Koronatilanteen takia kohteiden sähköisillä ilmoitustauluilla ja tilapäisillä, tiloihin sijoitettavilla opasteilla kerrotaan poikkeuksellisista käyntiin liittyvistä ohjeista. Seuraathan ohjeita!

TURVALLISET VÄLIT

Pidämme museotiloissa huolta siitä, että kävijöillä on mahdollisuus pitää riittävät turvavälit museokäynnin aikana – niin toisiinsa kuin henkilökuntaamme/asiakaspalvelijoihimme. Seuraamme sekä museorakennukseen saapuvien vierailijoiden määrää että yksittäisten tilojen käyttäjämäärää.

Suosittelemme korttimaksua. Otamme vastaan myös käteistä, niin museokaupoissa ja ravintoloissa kuin lipunmyynnissä. Vaatesäilytys itsepalvelulokeroissa tarjotaan kunkin museon normaalin käytännön mukaisesti. WC-tilojen hygieniasta huolehditaan tehostetusti.

Mikäli näyttelyihin on merkitty kiertosuunta, suosittelemme noudattamaan sitä. Seuraathan museosta löytyviä opasteita.

MUSEORAVINTOLAT, -KAUPAT, TILAISUUDET ja JUHLAT

Museokaupat ovat avoinna. Niiden siivousta on tehostettu ja turvaetäisyydet otetaan huomioon. Samoin museoravintolat ovat avoinna kohdekohtaisen aukiolon puitteissa – tarkistathan tarkemmat aukioloajat kunkin kohteen tiedoista. Museoravintoloissa noudatetaan valtioneuvoston/viranomaisten ravintoloille antamaa ohjeistusta. Maksaminen sekä korteilla että käteisellä on mahdollista.

Tapahtumissa on toistaiseksi rajoitettu osallistujamäärä osallistujille turvallisen tapahtumakokemuksen mahdollistamiseksi. Osa tapahtumista edellyttää ennakkoilmoittautumista. Opastettujen kierrosten ryhmäkoot on sopeutettu museotiloihin. Olemme suunnitelleet kierroksille turvalliset kulkureitit, ja oppaat käyttävät äänentoistolaitteita tarpeellisen välimatkan takaamiseksi. Tarjoamme myös opastuksia ulkotiloissa ja johdanto-opastuksia Kansallismuseon auditoriossa.

Suomen kansallismuseon kohteissa on mahdollista järjestää kokouksia, juhlia ja muita tilaisuuksia sisätiloissa ja alueellisesti rajatuissa ulkotiloissa. Tilaisuuden järjestäjän täytyy huolehtia vieraidensa turvallisuudesta niin, että riittävät turvavälit ja hygienia toteutuvat. Kokous- ja juhlatiloissamme sekä tilojen välittömässä läheisyydessä ja kaikissa wc -tiloissa on käsien desinfiointiainetta saatavilla.

KASVOMASKIT

Suosittelemme käyttämään kasvomaskia vieraillessasi Suomen kansallismuseon museo- ja linnakohteissa. Tämä suositus koskee yli 15-vuotiaita, ja perustuu aluehallintovirastojen antamaan suositukseen. Tuothan oman kasvomaskin mukanasi, sillä emme jaa kasvomaskeja museokohteissamme vieraileville.

Kymsoten alueella on 26.10.2020 alkaen voimassa velvoittava maskisuositus julkisissa tiloissa ja tilaisuuksissa. Tämä suositus koskee kohteistamme Suomen merimuseota.

KÄSIHYGIENIA

Asiakaspalvelijamme noudattavat erityisen hyvää käsihygieniaa. Noudatathan sinäkin!

TERVEENÄ MUSEOON

Tervetuloa museoon terveenä! Mikäli tunnet itsesi sairaaksi, jääthän kotiin, kunnes olet täysin terve/toipunut.

Suomen kansallismuseo seuraa valtioneuvoston, aluehallintovirastojen sekä kuntien alueellisia ja paikallisia ohjeita.

Päivitetty 24.2.2021