Vierailuohje

Suomen kansallismuseon museot ja linnat ovat avoinna vuonna 2022 koronaepidemian aikana viranomaisten ohjeistuksen mukaisesti.

Seuraamme kaikissa museoissa ja linnoissa, toteutuuko palvelu turvallisella tavalla, ja tarvittaessa muutamme palvelun tapaa. Museoiden tiloissa noudatetaan turvavälejä, ja käsihygieniasta sekä siivouksesta huolehditaan erityisen tarkasti. Museokohteissa voi olla asiakasmääriä koskevia rajoituksia. Osassa kohteistamme edellytämme koronatodistusta.

Yksittäistä museokohdetta koskevat tarkemmat tiedot ovat kunkin museon ja linnan verkkosivulla. Turvallisuuteen ja museokäyntiin liittyvistä ohjeista kerrotaan lisäksi museoissamme sähköisillä ilmoitustauluilla ja tilapäisillä, tiloihin sijoitettavilla opasteilla.

Tervetuloa museoihimme!

Turvalliset tilat ja turvavälit

Museoidemme tavoitteena on tarjota sekä normaalioloissa että poikkeavissa tilanteissa fyysisesti ja henkisesti turvallinen tila niin museokävijöille kuin henkilökunnalle. Tiloja siivotaan tehostetusti ja niitä käytetään valikoivasti ja porrastetusti. Pidämme museotiloissa huolta siitä, että kävijöillä on mahdollisuus pitää riittävät turvavälit toisiinsa ja henkilökuntaamme. Seuraamme sekä museorakennukseen saapuvien vierailijoiden määrää että yksittäisten tilojen käyttäjämäärää.

Kävijöille tarjotaan mahdollisuus käsien desinfioitiin erityisesti sisääntulon ja lipunmyynnin yhteydessä, mutta tarvittaessa myös muissa pisteissä. Osassa kohteistamme on mm. kosketeltavia toimintapisteitä ja audioguideja tilapäisesti poistettu käytöstä.

Museoissa voidaan rajoittaa pääsyä tiloihin, joissa turvallinen asiointi ei onnistu tai on vaikeaa, kuten työpajatiloihin, pieniin tiloihin ja ahtaisiin kulkuväyliin. Museossa voidaan turvallisuussyistä rajata sisääntulon vain yhteen sisäänkäyntiin. Kohteen tiloissa ja näyttelyissä saattaa olla tietty, opastein merkitty kiertosuunta.

Suosittelemme korttimaksua. Otamme vastaan myös käteistä, niin museokaupoissa ja ravintoloissa kuin lipunmyynnissäkin.

Kansallismuseon, Hämeen linnan ja Olavinlinnan sekä kesäkaudella Vankilan ja Louhisaaren pääsylippuja on mahdollista ostaa etukäteen myös kyseisten museoiden verkkosivuilla olevasta lippuverkokaupasta.

Kasvomaskit ja koronatodistus

Suosittelemme kasvomaskin käyttämistä museotiloissa yli 12-vuotiaille. Tuothan tarvittaessa oman kasvomaskin mukanasi, sillä emme jaa kasvomaskeja maskeja museokohteissamme vieraileville. Kohteissamme voi ostaa yksittäispakattuja kirurgisia suu-nenäsuojaimia.

Kansallismuseossa, Tamminiemessä ja Hämeen linnassa edellytämme koronatodistusta (ns. koronapassi) yli 16-vuotiailta kävijöiltä. Muissa museokohteissamme emme edellytä koronatodistusta kävijöiltä, mutta todistusta saatetaan tarvita tietyissä tapahtumissa. Tästä mainitaan erikseen tapahtuman tiedoissa.

Opastukset

Opastettujen kierrosten ryhmäkoot on sopeutettu museotiloihin. Olemme suunnitelleet kierroksille turvalliset kulkureitit, ja oppaat käyttävät äänentoistolaitteita tarpeellisen välimatkan takaamiseksi. Tarjoamme osassa kohteistamme opastuksia myös ulkotiloissa.

Tapahtumat

Tapahtumissa saatetaan edellyttää ennakkoilmoittautumista. Koronatilanteen muuttuessa saatamme joutua peruuttamaan tapahtumia lyhyelläkin varoitusajalla. Tarkistathan tarkemmat tiedon aina museokohteen verkkosivulta. Museokohteesta riippuen edellytämme tapahtumissa koronapassia. Tästä mainitaan museokohteen tai tapahtuman tiedoissa.

Museokaupat ja museoravintolat

Museokaupat ovat avoinna kohteen ollessa auki. Niiden siivousta on tehostettu ja turvaetäisyydet otetaan huomioon. Samoin museoravintolat ovat avoinna kohdekohtaisen aukiolon puitteissa. Tarkistathan tarkemmat aukioloajat kunkin kohteen tiedoista. Museoravintoloissa noudatetaan valtioneuvoston ravintoloille antamaa ohjeistusta.

Kokoukset, juhlat, muut tilaisuudet

Osassa Suomen kansallismuseon museo- ja linnakohteista on mahdollista järjestää kokouksia, juhlia ja muita tilaisuuksia sisätiloissa ja alueellisesti rajatuissa ulkotiloissa. Tilaisuuden järjestäjän täytyy huolehtia vieraidensa turvallisuudesta niin, että riittävät turvavälit ja hygienia toteutuvat. Kokous- ja juhlatiloissamme sekä tilojen välittömässä läheisyydessä ja kaikissa wc -tiloissa on käsien desinfiointiainetta saatavilla.

Edellytämme joissain kohteistamme kokouspalveluiden asiakkailta koronatodistusta. Tästä mainitaan siinä tapauksessa kohteen Vierailuohjeessa.

Suomen kansallismuseo seuraa valtioneuvoston, ministeriöiden, THL:n, aluehallintovirastojen sekä kuntien alueellisia ja paikallisia ohjeita.

Yksittäistä museokohdetta koskevat tarkemmat tiedot ovat kunkin museokohteen verkkosivulla.

Päivitetty 10.1.2022