Armfelts skor

Månadens föremål - Oktober 2009

Skoparet har ägts av den mest berömda finländske kavaljeren, Gustav III:s gunstling, Gustaf Mauritz Armfelt (1757-1814). Skorna är gjorda i tunt, brunt läder (eventuellt getskinn). De är ofodrade och har en tunn, slät botten av läder och låg klacklapp. Skorna är försedda med rosetter av guldbrokad och guldtrådsspets. Skorna är tillverkade i Stockholm, sannolikt år 1791.

Skorna hör till Serafimerordens mindre ordensdräkt. Ordensdräkterna bars en gång om året under riddarordens motsvarande festdagar. Av dem firades den mindre festdagen på måndagen före första advent. Under festdagarna antogs nya riddare officiellt till medlemmar av riddarorden och sköttes riddarordarnas andra ärenden. Den mindre ordensdräkten användes även vid andra festliga tillfällen.

Serafimerordens dräkter ritades av hovintendenten, arkitekt Carl Hårleman på 1740-talet. Vardera dräkten var av siden. Även om det var festligt kan det nödvändigtvis inte ha varit någon behagligt upplevelse eller särskilt hälsosamt att i månadsskiftet november-december följa med gudstjänsten i den vintrigt kalla kyrkan, skrudad i en sidendräkt och tunna läderskor. Efter Gustav III:s dräktreform (den s.k. nationella svenska dräkten) förnyades även riddarordens dräkter år 1779 och som material för den mindre ordensdräkten fastställdes sammet, något varmare än siden.

Armfelt dubbades till Serafimerriddare den 28.4.1791 under riddarordens stora festdag i slottskyrkan i Stockholm. Han har troligen använt den mindre ordensdräkten jämte skorna under den följande mindre festdagen den 21.11.1791. Det är möjligt, att dräkten inte har använts så många gånger efter detta, då man beaktar att Armfelt fr.o.m. våren efter mordet på Gustav III tillbringade nästan tio år utomlands. Under 1800-talets första år vistades han i Stockholm endast några månader. Det har således funnits mycket få tillfällen då han kunnat använda dräkten, och de skor som hörde till har bevarats i förvånansvärd gott skick.

Skons längd är ca 30 cm och utifrån detta mått kan man gissa sig till att Armfelts skonummer hare varit 41-42.

Jouni Kuurne

Gustaf Mauritz Armfelts skor, som är tillverkade i Stockholm, sannolikt år 1791.