Barbie med tillbehör. Dräkten som dockan har på sig såldes under namnet Poodle Parade. I bildens förgrund finns den röda Red Flare-dräkten som var inspirerad av Jackie Kennedys kläder. Foto: Markku Haverinen / Museiverket.

Barbiedockor från 1960-talet

April 2018

I slutet av april öppnas en Barbieutställning i Nationalmuseet. Under utställningen fylls museet med hundratals olika Barbiedockor från olika tider. Utställningen kommer till Nationalmuseet från utlandet, men en del Barbiedockor har under årens lopp även hamnat i Nationalmuseets egna samlingar.

Barbiedockan började tillverkas i USA 1959. Dockan utvecklades av Ruth Handler, som gav dockan namnet Barbara Millicent Roberts och tilltalsnamnet Barbie efter sin dotter. På den tiden var de flesta dockorna bebisar eller barn, men Ruth Handler konstaterade att hennes egen dotter hellre lekte med pappersdockor som föreställde vuxna. Ruth Handler och hennes man Elliot utgick från den tyska vuxendockan Bild Lilli och utvecklade Barbiedockan som fick en ung kvinnas kropp.

Barbiedockorna kom snart även till Finland. Nationalmuseet har inga Barbiedockor från de allra tidigaste åren i sina samlingar, men däremot tre stycken Barbiedockor från 1960-talet. Alla tre är av modellen ”Bubblecut Barbie”. Namnet kommer från dockans runda frisyr som var på modet i början av 1960-talet. Bubblecut Barbie tillverkades 1961–67. Dockornas förebilder var de dåtida filmstjärnorna, till exempel Elisabeth Taylor och Kim Novak.

Två av dockorna är i sina originalförpackningar. Den ena dockan är blond, den andra brunett. Den mörkhåriga dockan har en vit baddräkt med guldränder och den blonda dockan har en röd baddräkt. Den blonda dockan har en Bubblecut-frisyr med sidbena och den är särskilt tillverkad för den europeiska marknaden. Dockan känns igen på frisyrens tydliga sidbena och den tydliga locken på pannan. En sådan frisyr har inte de amerikanska Bubblecut Barbie-dockorna. Barbien med sidbena tillverkades 1964–65.

Den tredje Bubblecut Barbie-dockan är rödhårig och till skillnad från de ovannämnda har denna docka kommit till samlingen med ett stort klädförråd. Dockan har även ett byteshuvud och tre peruker som torde tillhöra Fashion Queen Barbie. Den tillverkades under en kort tid 1963–64 och specialiteten hos denna Barbiemodell är de utbytbara perukerna. Bland Barbiens kläder finns bland annat Red Flare-dräkten, som är en röd, capeliknande sammetsrock med tillhörande hatt. Den började tillverkas 1962 och inspirerades av Jackie Kennedy. Andra dräkter är till exempel Poodle Parade och Golden Glory från 1965.

Personen som donerade den rödhåriga Barbien till samlingarna har köpt dockan för egna pengar i en leksaksaffär. Barbiedockorna gjorde först då sitt intåg på den finländska marknaden. Av sin mor och bror fick hon Barbiekläder köpta i affär och hon köpte också själv kläder. En del av kläderna är sydda av donatorns mor. Det var relativt vanligt att Barbiedockornas ägare tillverkade flera klädesplagg för sina dockor, eller att till exempel deras mamma eller syskon gjorde det. När den ”officiella” Barbiedockan, som tillverkades av leksaksföretaget Mattel, blev populär, lanserades också ett flertal andra motsvarande dockor på marknaden. Åtminstone i Finland började alla dessa kallas för barbisar.

Utställningen Barbie – The Icon visas i Nationalmuseet från den 27 april till den 26 augusti 2018.

Satu Frondelius

11790 72 Bubblecut Barbie från 1964–65. Dockan har en tydlig sidbena med lock, vilket visar att modellen är särskilt tillverkad för den europeiska marknaden. Foto: Markku Haverinen / Museiverket.

11655 1 A BBrunett Bubblecut Barbie från 1961–67. Foto: Museiverket.