Dukat 1718 (ANT5b:20). Diameter 21,5 mm. Vikt 3,43 g. Bild: Jani Oravisjärvi, Finlands nationalmuseum.

Paykulls dukat

Månadens föremål - Oktober 2024

Det sällsynta svenska guldmyntet som kallas Paykulls dukat präglades i Stockholm 1718. Enligt berättelser kunde den i Livland födde Otto Arnold Paijkull framställa guld på alkemisk väg. Kung Karl XII av Sverige dömde dock Paijkull till döden för landsförräderi 1706, och det sägs att av guldet som han framställde slogs endast ett guldmynt.

Otto Arnold Paijkull föddes omkring 1662 i Livland som då tillhörde Sverige. Liksom många andra livländare ansåg han sig inte vara svensk, eftersom lokalbefolkningen menade att Sverige blivit en stormakt genom att ockupera betydande områden i Baltikum årtionden tidigare. I slutet av 1670-talet gick Paijkull med i den kungliga armén i Sachsen, i vars led han stred mot Sverige på slagfälten i stora nordiska kriget. Svenskarna tillfångatog Paijkull 1705 i samband med slaget i Warszawa och han transporterades till Stockholm anklagad för landsförräderi.

För att rädda sitt liv påstod han sig veta hur man framställer guld på alkemisk väg och lovade att i gengäld för sitt liv tillverka guld till ett värde av en miljon riksdaler om året. Det sägs att Paijkull under sin tid i fångenskap fick hjälp av överste Hamilton och lyckades tillverka guld innan hans dödsdom avkunnades. Karl XII uppges dock ha svarat att även om Paijkull skulle förvandla hela Brunkeberg, platsen där avrättningen skulle ske, till guld, så måste han ändå dö. Paijkull halshöggs den 4 februari 1707.

Hans historia slutar dock inte där, utan den fortsätter efter att kung Karl XII, som dömt honom till döden, dog 1718. Då hade naturvetaren Magnus Bromelius (1679–1731) som hade ett stort intresse för numismatik fått tag på guldet som Paijkull framställt och lät prägla en dubbeldukat av det. Detta mynt ingår idag i den statliga myntsamlingen i Sverige (numera Ekonomiska museet – Kungliga myntkabinettet).

Paykulls guldmynt

Myntets framsida slogs med 1718 års dukatstämpel, baksidan däremot med en specialtillverkad stämpel med texten HOC / AVRVM / ARTE CHEMICA / CONFLAVIT / HOLMIÆ A • 1706 / O • A • V • PAYKVLL • (sv. Detta guld tillverkades kemiskt i Stockholm 1706 av Otto Arnold von Paykull). Med samma stämplar slogs veterligen åtta guldmynt av vanligt guld, som hade vikten av en dukat. Utöver detta är också ett mynt med den unika vikten av 1 ½ dukat känt. Detta mynt ingår i sin tur i Sveriges Riksbanks numismatiska samlingar. Det är osäkert huruvida detta guldmynt av valören 1 ½ dukat är ett av de åtta mynt som nämns ovan, eftersom man inte vet var alla dessa mynt finns.

Utöver detta finns det också ett par efterpräglingar från 1790 som väger drygt fyra gram. Dessa tillverkades på uppdrag av assessorn V. L. Odhelius med en stämpel som graverats av L. O. Lunderberg. Dessa mynt är klumpigare utförda än originalet, så en fackman kan lätt känna igen dem.

Exemplaret som ingår i Nationalmuseets numismatiska samlingar är en av de ovan nämnda åtta dukaterna och myntet ingår i H. F. Antellis prestigefyllda samling av svenska mynt. Det köptes ursprungligen till samlingen på auktion av den store samlaren Johan Frans Henrik Oldenburgs (1830–1896) samling. Vad gäller det på alkemistisk väg tillverkade guldet, så har det undersökts och man har kunnat fastställa att det är alldeles vanligt guld med orenheter och allt.

Jani Oravisjärvi

Litteratur

Lagerqvist, Lars O. Paykulls dukat. Nordisk Numismatisk Unions Medlemsblad 6/1967. s. 179–184.

Talvio, Tuukka. Paykullin dukaatteja suomalaisissa kokoelmissa. Numismaatikko 2/1974. s. 14–15.