Antalet besökare på Finlands Nationalmuseums besöksmål 2021 är på föregående års nivå – Inhemska resenärer kompenserade för bristen på internationella besökare
Den ökande populariteten för inhemsk turism livade upp Finlands Nationalmuseums tio musei- och sevärdhetsbesöksmål, som för andra året i rad varit verksamma mitt under pandemins stängningar och begränsningar. År 2021 besökte totalt 418 086 besökare de tio museibesöksmålen under den tid Finlands Nationalmuseum var öppet.
På Finlands Nationalmuseums slott och museer var 2021 på många sätt en kopia av det föregående året: restriktioner för evenemang, guidade turer och verkstäder gällde under större delen av året, och av museerna var till exempel Nationalmuseet stängt från början av året till mitten av maj på grund av pandemin.
Det totala antalet besökare för året var 418 086 (494 563 för år 2020). I Villnäs ökade antalet besökare med sex procentenheter från året innan, från 17 177 till 18 145, och i Fängelset med sex procentenheter från 32 343 till 34 247 samt i Fölisö friluftsmuseum med fem procentenheter från 14 665 till 15 396. Liksom föregående år var antalet besökare i Langinkoski 11 030. På samma sätt nådde antalet besökare på Tavastehus slott samma nivå som år 2020 med 87 701 besökare, antalet besökare på Olofsborg var något lägre än året innan och sjönk från 89 164 till 87 254, Hvitträsk hade totalt 8 708 besökare (9 523 år 2020), Finlands sjöhistoriska museum hade 89 131 besökare (106 951) och Ekudden 6 903 (10 801). Antalet besökare på Nationalmuseet var 64 041, vilket var 55 procent av antalet år 2020 (116 486). Totalt betalade 23 procent av besökarna med Museikortet.
På Tavastehus slott charmade Nick Ervincks futuristiska skulpturer besökarna, och endast i juli besöktes slottet av rekordet mer än 26 000 besökare. Slottets år avslutades i december med den populära Tomasmarknaden och slottets festbelysning. Fängelset, som ligger bredvid Tavastehus slott, är öppet under sommarsäsongen och lockade besökare med det nya och lite mörkare innehållet så att besöksmålet satte nytt rekord med över 33 000 besökare.
I Olofsborg syntes den finländska sommarturismens popularitet allra tydligast. I juli bekantade sig ett rekordstort nästan 45 000 besökare med slottets berättelser och historia. Det var möjligt att ta emot ett dylikt antal besökare på grund av att Nyslotts operafestival ställdes in. Olofsborg hade nästan 90 000 besökare under hela året. Gruppbesöken sjönk till rekordlåga nivåer på alla museibesöksmål. Besöksflödet på slotten under sommaren bestod huvudsakligen av självständiga inhemska turister, som helt ersatte de saknade internationella gästerna. Ibruktagandet av försäljning av biljetter på nätet i juni 2021 underlättade inträdet till besöksmål som hade rusning.
På barockgården Villnäs vimlade sommaren av museibesökare. Särskilt juli satte rekord. Förnyelsen, som gör att allmänheten kan besöka utställningslokalerna även på egen hand, mottogs mycket väl. Säsongen fortsatte ännu i oktober med slutsålda med spökrundturer. Besöksantalet under säsongen var 18 145.
Finlands sjöhistoriska museum som är verksamt i Maritimcentret Vellamo, Kotka, hade nästan 90 000 besökare med storutställningen Ödesdigra Svensksund, som öppnade sommaren 2020, som dragplåster. Langinkoski kejserliga fiskestuga och dess omgivningar hade mer än 11 000 besökare på sommaren. Sommaren var livlig i Kotka för både museibesöksplatserna och isbrytaren Tarmo, och den inhemska turismens popularitet återspeglades i antalet enskilda besökare. Förnyelsen av utställningen på bottenvåningen i Langinkoski kejserliga fiskestuga fick ett positivt mottagande av besökarna.
Tystare i huvudstadsregionen
Finlands Nationalmuseums museer i Nyland var tystare än vanligt, eftersom frånvaron av internationella turister och skolbarn syntes i antalet besökare.
När Nationalmuseet öppnade i maj efter stängningen på grund av pandemin, öppnades dörrarna både till de förnyade permanenta utställningarna som fullbordades av utställningen Annanland och berättar om Finlandsområdets historia 1100–1917, samt Sami Parkkinens fotoutställning Far och son. Utställningen, som betraktar barndomens flyktighet, barnets rätt till barndom samt föräldraskap, fick många tack för sin fräschör och positiva lekfullhet.
I augusti började Nationalmuseet erbjuda guidningar för allmänheten fyra gånger per vecka, och i september beställbara guidade besök till museets torn. Byggnaden, som öppnade för allmänheten 1916, dess detaljer och arkitektur, och särskilt det ikoniska tornet i landskapet i Helsingfors centrum, inspirerar folk mycket.
Återlämnandet av den samiska samlingen, som Finlands Nationalmuseum och Samemuseet Siida förberett sedan 2017, förseglades genom ett beslut av statsrådet i september och mer än 2 200 samlingsföremål återlämnades till Sameland, det samiska samhället. Som en del av processen visar utställningen Mäccmõš, maccâm, máhccan – Hemkomst, som öppnade på Nationalmuseet i november, fortfarande 150 föremål ur samlingen vid sidan av samtida konst och hantverk av samiska konstnärer.
Både Annanland och Hemkomst har väckt många känslor hos besökarna. Annanland fick beröm särskilt för visualiteten; Hemkomst å sin sida för de språkliga valen – innehållet i utställningen är på sex språk, varav tre är samiska språk som talas i Finland. Besökarna har upplevt att de i utställningen fått kunskap om sådana saker i samernas historia som tystats ner både i skolan och i samhällsdebatten.
Hvitträsks ateljéhem i Kyrkslätt har varit museum i 50 år, vilket firades på sommaren genom att bland annat återöppna det framgångsrikt restaurerade badrummet för allmänheten. Designguidningen, som hölls under Helsinki Design Week på Ekudden – känd som Urho Kekkonens tjänstebostad, tjusade besökarna och får en fortsättning 2022. I det näraliggande Fölisö friluftsmuseum lockade barnens drama-rundturer och autentiska miljö till rekreation, vilket gjorde att antalet besökare på friluftsmuseet översteg föregående sommars nivå. Museibyggnaderna presenterades på sommaren med specialguidningar som hade romanskt tema. I utemuseet öppnas 2026 en gård som presenterar finländsk stugkultur, till vilken man i år sökte en stuga genom en öppen ansökning. Totalt kom det in 44 ansökningar, och urvalsarbetet fortsätter nästa år.
År 2022: fördomar, utanförskap och äventyr som teman
Utställningen Mäccmõš, maccâm, máhccan – hemkomst, som berättar om återlämnandet av den samiska samlingen och samisk kultur, ställs ut på Nationalmuseet fram till den 27 februari 2022. Forskningsresor i forna Mellanöstern 20.5–4.9.2022, som genomförs i samarbete med Helsingfors universitets Spetsforskningsenhet för Mellanösterns forna imperier, berättar å sin sida hur finländska upptäcktsresenärer, arkeologer och vetenskapsmän redan sedan 1840-talet har rest till Mellanöstern för att lära sig om forna civilisationer. Förmögenhetsfilosofi som ställs ut på Nationalmuseet 22.4–2.10.2022, undersöker med fotografen Jaakko Heikkiläs fotografier hur ett antal ekonomiskt rika personer upplever rikedom och vilka livsval det har lett till.
Finlands sjöhistoriska museum strävar efter att öppna fyrskeppet Kemi sommaren 2022. Det renoverade och restaurerade Kemi är det sista fyrskeppet som var i bruk i Finland (1901–1974), och dess utställningsupplevelse går tillbaka till 1960-talets atmosfär. Fyrskeppet planeras att öppna direkt efter midsommar. Isbrytaren Tarmo är öppen 17.5–4.9.2022. Maritimcentret Vellamo fortsätter med utställningen Ödesdigra Svensksund som blivit en storfavorit. Barnfamiljernas favorit Havsmonster är öppen fram till den 16 januari 2022.
På Ekudden, Helsingfors, ser man fotoutställningen Med långa kliv som presenterar president Urho Kekkonen på 1950- och 1960-talen på fotografen Jussi Pohjakallios pressbilder. Utställningen öppnar i april och pågår fram till slutet av 2023. I juni presenteras miniatyrer på Tavastehus slott om slottets historieskeden, utöver övrigt utställningsinnehåll som berättar om slottets historia.
I programmet för Finlands Nationalmuseums åtta museer och två slott 2022 har man planerat evenemang som äger rum inom de gränser som den regionala coronasituationen tillåter. Även museer har coronapasset i bruk om det ger möjlighet att ordna evenemang trots den besvärliga pandemisituation.