Finlands nationalmuseum leder dialoger om ägandet och förvaltning av kulturarv för musei- och kulturpersonal
Dialogpauser för musei- och kulturarbetare är en diskussionsmetod-turné som arrangeras av Máhccan-filmen (Homecoming, Vaski-filmi, 2023), Finlands nationalmuseum och Siftelsen Dialogpaus på tre ställen runt Finland. Genom att delta i dialogen får du möjlighet att få förstahandserfarenhet av dialogmetoden och diskutera de frågor om museiarbete som filmen Kotiinpaluu tar upp. Anmälan är nu öppen!
Vem som berättar vems historia spelar en stor roll. Museer berättar berättelser och har genom historien spelat en viktig roll i att upprätthålla stereotyper om minoriteter. År 2021 återlämnade Finlands nationalmuseum mer än 2 000 föremål från sin samiska samling till Samemuseet Siida. År 2022 tilldelades museerna Europa Nostra-priset för kulturarv för denna repatriering. Denna internationellt betydelsefulla repatriering är utgångspunkten för Suvi West och Anssi Kiems Jussi pris-belönade dokumentärfilm, som tar upp betydelsen och ägandet av kulturarv, kopplingen till förfäder och förlåtelse.
Dialogsamtal för museipersonal kommer att äga rum:
Torsdagen, den 19 september kl. 9.30–11.30 på Puistokatu 4, Helsingfors
Torsdagen, den 3.10. kl. 13.00–15.00 på Uleåborgs konstmuseum
Måndagen, den 18.11. kl. 13.00–15.00 i Tammerfors på Postmuseets mötesplats Kupla.
Före evenemanget ser deltagarna filmen Kotiinpaluu (längd 1 h 15 min) på egen hand. Vi skickar en länk till filmen till dem som anmäler sig. Under dialogpauser kommer filmens teman att diskuteras tillsammans. Syftet med diskussionsmetod-turnén är att bygga vidare på upplevelsen av att se filmen Kotiinpaluu för att stimulera diskussion och fördjupa förståelsen för ägandet av kulturarv.
Stiftelsen Dialogpaus kommer att erbjuda deltagarna möjlighet att utbilda sig i dialogmetoden efter turnén tis 14.1. klo 9–15 och tis 28.1. klo 9–12.
Finlands Nationalmuseum kommer att utveckla sin egen diskussionsmetod under turnéns gång. Museets mål är att utveckla dialogen som ett permanent sätt att arbeta med samhällen och öka deltagandet i framtiden.
Konfidentiella och konstruktiva diskussioner
Diskussioner bygger på den av Sitra utvecklade samtalsmetoden ”Dialogpaus”, som ger deltagarna möjlighet att bli hörda och uppleva delaktighet samt ger utrymme för att uttrycka sina egna perspektiv. Dialogpauser händer förberedser i förväg. Diskussionen bygger på personliga erfarenheter. Diskussionerna är konfidentiella och sker enligt reglerna för konstruktiv dialog. Syftet är inte att komma fram till lösningar eller konsensus.
Deltagandet är kostnadsfritt och för max. 12 deltagare. Anmälningen på tjänsten Eventilla är nu öppen.